Odporúčané výživové dávky na 1 obed
35%
z celodennej stravy:
Energia
KJ
Bielkoviny
g
Tuky
g
Sacharidy
g
Vápnik
mg
Železo
mg
Žiaci
1.-4.ročník
3150
11,5
24,5
121,4
200
3,5
Žiaci
5.-9.ročník
3587
17,8
27,1
135,4
240
4,5
Vitamín
A
Vitamín
B1
Vitamín
B2
Vitamín
PP
Vitamín
C
Vláknina
Žiaci
1.-4.ročník
245
0,34
0,26
4,9
22,7
5,9
Žiaci
5.-9.ročník
315
0,40
0,33
6,1
29,7
6,6
Bielkoviny
sú potrebné na stavbu a obnovu buniek. Najviac
bielkovín obsahujú
živočíšne produkty, ako sú mäso, ryby, vajcia, syry a iné mliečne výrobky,
takisto strukoviny/hrach, fazuľa, šošovica/.
Tuky
sú bohatým zdrojom energie. Nájdeme ich v živočíšnych produktoch ako sú
mäso, vajcia, maslo, ale aj v rastlinnej potrave, napr. orechoch, olivách
a oleji.
Cukry
-
sacharidy sú zdrojom energie, ale ak ich prijímame viac ako spotrebujeme,
ukladajúsa v tele vo
forme tuku. Najviac cukrov obsahujú cukrovinky, obilniny a koreňová zelenina.Pri
výbere jedál s obsahom cukru radšej voľte nerafinované výrobky, napr.
celozrnný chlieb, alebo hnedú ryžu, ktoré obsahujú aj vlákninu a živiny.
Vláknina je nestráviteľný
zvyšok rastlinných potravín. Je základom správnej činnosti čriev. Na
zabezpečenie dostatku vlákniny sú celozrnné obilniny, ovocie a zelenina.
Vitamíny sú nevyhnutné pre život a majú ochrannú funkciu. Pestrá
strava, najmä dostatok surovej zeleniny a ovocia zabezpečia dostatok
vitamínov.
Vitamín A Najlepšie zdroje: pečeň, rybí tuk, mrkva,
zelené a žlté druhy zeleniny, vajcia, mliečne výrobky, marhule.Z
nedostatku vitamínu A vznikajú choroby očnej rohovky, šeroslepota, suchá pokožka,
náchylnosť k infekciám.
Vitamín B1
Najlepšie zdroje:
obilniny, strukoviny, droždie, vnútornosti a ryby. Nedostatok sa
prejavuje pocitomúnavy, nechutenstvom a zápchou. Úplný nedostatok Vitamínu B1 spôsobuje
ťažké nervové ochorenie /beri-beri/.
Vitamín B2 Najlepšie zdroje: droždie, vnútornosti, obilné klíčky, kel, sója, mlieko, vajcia, hovädzie mäso. Jeho nedostatok spôsobuje
choroby slizníc, nechtov, málokrvnosť, trhlinky v ústnych kútikoch.
Vitamín PP
Najlepšie
zdroje: mäso, ryby, mlieko, žĺtok, droždie, špenát, paradajky, kapusta, ovsené
vločky.
Nedostatok spôsobuje zmeny na koži, na zažívacom ústrojenstve a na nervovom
systéme.
Vitamín C
Najlepšie zdroje: citrusové plody /pomaranč, mandarínka, citróny/, čierne ríbezle, zelená zelenina, paradajky,
karfiol, červená paprika, zemiaky. Pri
nedostatku vitamínu C sa vyskytuje únava, malátnosť, nízka výkonnosť,
oslabená
odolnosť organizmu.
Vápnik Je
nevyhnutný na stavbu kostí a zubov, zrážanlivosť krvi apod. Zdrojom
vápnika je mlieko, mliečne výrobky, strukoviny, orechy, mak, koreňová zelenina,čierny chlieb a pramenitá voda.
Železo Je súčasťou červeného krvného
farbiva.Zdrojom železa sú vnútornosti,
mäso, žĺtky, strukoviny, mak, kapusta, špenát, čierny chlieb.